24 de maig 2016

El llibre d'un home sol, de Gao Xingjian


El llibre d’un home sol (一个人的圣经) és una de les novel·les més representatives del premi Nobel de literatura Gao Xingjian, juntament amb La Muntanya de l’ànima. És una novel·la autobiogràfica que s’endinsa, des de la distància del record, al que va viure sobretot a la Xina de Mao Zedong i en la Revolució Cultural, abans de instal·lar-se a França. 

En El llibre d’un home sol els records l’autor els relata en tercera persona, i la narració del seu present a diferents ciutats occidentals i orientals estan escrits en primera persona; aquest desdoblament posa de manifest la necessitat de distanciar-se dels records, massa sovint dolorosos, que li provoquen les experiències de la Xina comunista, i la voluntat de comprendre aquella persona que va ser, sense arribar a ser un jutge dels seus actes ni un simple espectador indiferent. És una novel·la crua, que allunyà al lector de tot idealisme revolucionari; el pragmatisme, la lluita per la supervivència, en un país on regna el totalitarisme i la misèria, es converteix en el revers més real del ideal. 


La multitud de personatges que poblen el llibre malgrat estar retratats parcialment, gairebé els pots sentir respirar a moments, el seu patiment i desconsol està tan ben perfilat, que el paisatge de la Xina de Mao Zedong no podria existir sense el testimoni d’un home, amant de la literatura i la llibertat, com Gao Xingjian. L’escriptura en aquells anys de submissió es converteix en l’única forma de aspirar a la dignitat humana que li queda, a un home que va perdent família, amics i amants, en un país on les relacions personals estan sotmeses i perseguides per el ideal del partit, convertit en un simple eslògan per no perdre el poder o arribar a ell. Conseqüentment, l’autoretrat que Gao Xingjian està mancat de tot idealisme, un retrat senzill i cru, que explora les parts lluminoses i les més fosques, i a la fi, només resta, l’expressió del desig de viure, gairebé sense voluntat, a l’instant present que és l’únic que el pot alliberar. 


El llibre d’un home sol, no obstant, conté una bellesa difícil de definir, una poesia tràgica i esperançadora a la vegada, que s’allunya de crítiques o queixes, de rancors o remordiments. Una novel·la molt recomanable, pels amants de la història i de la humanitat amb consciència.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Copyright © 2016 I què més?