27 de maig 2015

L’operació Caramel, de Ian McEwanL’operació Caramel és la penúltima novel·la de l’autor britànic d’èxit de vendes Ian McEwan. Una novel·la més acolorida, que no explora tant les parts ombrívoles de l’existència, que l’autor considera més humana, on creu que el seu estil s’ha fet més expansiu, un retrat més fidel a les múltiples perspectives de la vida.

Es tracta d’una novel·la molt ben documentada amb ambientació a Gran Bretanya l’any 1972, en plena guerra freda i enmig de la crisi nacional que pateix el país (les vagues mineres, el terrorisme de la IRA, els successius estats d’excepció). Però a banda del component històric de la novel·la, és sobretot una novel·la de caràcter autobiogràfic. La protagonista és una noia, Serena Frome, fent honor al públic majoritari de Ian McEwan, i és ella que relata cronològicament i en primera persona la història en la que es veurà immersa. Només coneixem un esbós de la seva infància i adolescència, la veritable història comença quan, ja havent acabat els seus estudis a Cambridge, és reclutada per l’MI5 (el servei secret Britànic). És tracta, doncs, d’una novel·la d’espionatge, de dobles identitats, d’enganys i confidències, traçada amb astuta intel·ligència que permet que la lectora sostingui l’interès fins el final, un final totalment inesperat i d’una lluminositat aclaparadora.

Però no es tracta de una novel·la convencional d’espionatge, ja que el retrat de la vulgaritat que McEwan fa del MI5 i del seva anquilosada jerarquia patriarcal no es correspon als estereotips d’espies. També resulta poc convencional la missió que li serà adjudicada a la Serena, que es mou sobre el terreny de la guerra ideològica, un fet poc conegut actualment, sobretot pel que fa al bloc capitalista (la CIA, l’MI5) ja que aquests subvencionaven, de forma secreta, escriptors i artistes novells d’esquerres amb la finalitat que el seu art tractés negativament el bloc comunista.

A banda de la seva implicació política, actualment s’ha passat a considerar Ian McEwan l’autor de referència nacional britànic. La novel·la no deixa de ser una història d’amor i d’amistat, i l’autor un expert dels sentiments i les emocions humanes. I també és una novel·la sobre la literatura, la lectora pot endinsar-se en el món de la creació literària a través del personatge de Tom Haley, ja que els seus relats curts irrompen en el curs de l’Operació Caramel, i no sense fonament, la crítica britànica ha comparat la novel·la amb una nina russa.

1 comentari:

  1. We are providing an exclusive array of Stainless Steel Sheet for our shoppers. Obtainable in several of} grades, thickness and other related specs, this sheet is manufactured by our vendors’ capable professionals using top quality chrome Sewing Scissors steel at par with the set industry norms. These Stainless Steel sheets are well-known in the market market} for its indispensable features like rust proof, easy set up and high strength.

    ResponElimina

Copyright © 2016 I què més?